15:08:22
lite recept jag kanske ska prova innan jag gör det i skolan.
Cannelloni à la Burträsk. modern landskapsrätt från Västerbotten
- Tillagningstid: Över 20 min
- Svårighetsgrad: Medel
- Portioner: 4
Ingredienser
- 1 paket färska lasagneplattor (200 g)
- 2 1/2 dl hjortronsylt
- 1 paket frysta. tinade hjortron (ca 250 g)
- 1 1/2 dl riven västerbottensost
- 30 g smör (kallt) + smör till formen
- 1/2 liter vaniljglass
- 2-3 msk hackade pistaschnötter
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Blanda sylten med hjortronen. Klicka ut ca 3/4 dl av hjortronblandningen på varje lasagneplatta. Rulla ihop och lägg tätt med skarven ner i en smord ugnssäker form.
3. Strö den rivna osten och hyvla smöret över rullarna.
4. Ställ in i ugnen ca 15 minuter, tills osten smält och fått lite färg.
5. Servera cannellonin med glass och hackade pistaschnötter. Pudra gärna över lite florsocker.
Västerbottenspaj. Västerbottens traditionella landskapsrätt
- Tillagningstid: Över 20 min
- Svårighetsgrad: Medel
- Portioner: Ger 10-12 bitar
Ingredienser
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 150 g smör
- 2 msk kallt vatten
- 1 ägg till pensling
FYLLNING
- 4 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 350 g västerbottensost (riven)
- 6 ägg
- salt och svartpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C. Hacka ihop vetemjöl, grahamsmjöl, 1/2 tsk salt och finfördelat smör,
gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 30 cm i diameter. Gör kanten hög. Nagga degen och låt den vila i kylskåpet 30 minuter. Vispa upp ägget och pensla skalet.
3. Förgrädda pajskalet 10 minuter. Ta ut pajen och sänk värmen till 150°C.
4. Koka upp mjölk och grädde, ta av från värmen. Blanda i osten, rör om tills den har smält.
5. Vispa ner äggen i ostblandningen. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen ca 45 minuter. Servera gärna med t ex kräftstjärtar, kallrökt lax och löjrom.