2010-11-22
 15:36:16

Ny vecka!

Hej, ny vecka idag. Måndag.

Började tjugo i tio imorse, sluta väl elva kanske men stanna kvar till kvart över två haha, hjälpte lite folk sen satt vi bara och snacka skit hehe :)

Jag luktar skitgott! haha min nya parfym;)

Fick en cola av mamma så  sitter och dricker de nu, hade inte varit fel med en lussekatt eller sju! Haha kanske lite att ta i men ändå(a)

Här är så ni kan baka lite ;) första advent på söndag ju !

Lussekatter / Lussebullar / Saffransbullar

Recept lussekatter
Mycket goda lussekatter, lussebullar eller saffransbullar som de också kallas. Enkelt recept som är en klassiker kring lucia och jul.

Lussekatter med kesella som blir mycket goda. Jag har gjort detta recept många gånger, alltid med lyckat resultat! Läs gärna även kommentarerna från alla besökare.

Tid Tid: 2 timmar

Portioner 50 st

laktosfritt Laktosfritt -Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör. Kesella innehåller extremt lite laktos som de flesta laktosintoleranta brukar tåla. Annars kan kesellan bytas ut mot Rapsy Frutty eller naturell sojayoghurt.

glutenfritt Glutenfritt -Ersätt vetemjölet med glutenfritt mjöl, kanske något större mängd.

vegetariskt Vegetariskt -Byt ut kesella mot ett ägg.

Du behöver:

Saffransdeg:

  • 50 g 1 pkt jäst för söta degar
  • 150 g smör
    • eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
    • eller 1 st ägg
  • 2 frp à 0,5 g saffran
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl

Pensling:

  • 1 st ägg

Garnering:

  • russin

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degbunke.

2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).

3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.

4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.

5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.

6. Pensla brödet med uppvispat ägg.

7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)

8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.

Degvätska och saffran till lussekatter

1. Degvätskan: Smält smör och häll på mjölk. 2. Om man vill kan man stöta saffranet med 1 tsk strösocker i en mortel. Det gör att man får ut saffranssmaken lite bättre. 3. Häll lite av degvätskan (37°C) över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt.

Saffransdegen till lussekatter

4. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta till en fin deg och låt den jäsa. 5. Den färdigjästa saffransdegen. 6. Knåda degen, dela upp i mindre bitar och rulla ut degen i längder och forma till lussekatter eller andra figurer, se exempel nedan.

Trycker i russin och penslar med uppvispat ägg

7. Tryck i russinen ordentligt. 8. Vispa upp ägg till pensling. 9. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg ovanpå och runtom.

färdiggräddade olika lussekatter

10. En plåt av de färdiga lussekatterna. 11. Man kan göra alla möjliga olika former av lussekatterna. Några exempel finns på bilden.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Lussekatterna är godast färska, så frys gärna in de lussekatter du inte äter upp samma dag.



Sen får ni ju inte glömma julskyltningen i Båstad på lördag och sen på söndag inne i ängelholm ;)


Pusssis



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: